Банки не кредитують агробізнес на прифронтових територіях

09 квітня 2024, 12:00 1028

Наразі питання кредитування на прифронтових територіях для агробізнесу стоїть дуже критично, особливо в період посівної кампанії.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор «РОСТОК-ХОЛДИНГ» Дмитро Купавцев.

propData.content.image
Дмитро Купавцев, генеральний директор «РОСТОК-ХОЛДИНГ»

Прифронтові території зараз не фінансуються банками взагалі. Навіть «порізали» компенсації за програмою «5-7-9%». Для нас призначався кредит під 3%, але його зараз не видають. І при цьому держава не компенсує комерційним або державним банкам ось цю відсоткову ставку, тому ситуація з кожним днем все більше напружується.

За його словами, торік найрентабельнішими для компанії були олійні культури, і ця тенденція збереглася й нинішнього сезону. 

«Цього року вони також залишаються найбільш рентабельними для компанії. Зараз тенденція на ріпак, соняшник та сою. Зернова група, на превеликий жаль, взагалі не рахується через низькі ціни та дорогу логістику. Ми отримали високий врожай кукурудзи, але культура цього року нерентабельна», — розповідає Дмитро Купавцев.

Він додає, що, зважаючи на проблеми зі збутом зернових, низькі ціни та дорогу логістику, в компанії прийняли рішення інвестувати в тваринництво та розвивати цей напрям. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua