Купівля ОЖК на Одещині: компанію Веревського запідозрили у змові

18 червня 2019, 12:20 1816

Фонд гарантування вкладів розділяє занепокоєння громадськості з приводу ситуації, що склалася з продажом пулу кредитів АТ «Дельта Банк», у заставі за якими були передані працюючі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура в порту м.Чорноморськ, одному з найбільш глибоководних, а відтак найбільш привабливому для трейдерів порту України.

Як говориться у повідомленні ФГВФО, після восьми безуспішних через відсутність покупців торгів на он-лайн аукціонах за англійською моделлю (ставки на підвищення) та двох аукціонах за голландською (покрокове зниження ціни) у системі «ProZorro. Продажі», актив було вирішено продавати із залученням міжнародної компанії DebtX.  6 березня 2019 року на цьому майданчику відбулись електронні торги і за підсумками аукціону визначено переможця — компанію ТОВ «ФК «Скай».

«Лот з початковою ціною у понад 897,2 млн грн зацікавив трьох покупців і торги за голландською моделлю були зупинені «ФК «Скай» на рівні 215,3 млн грн, після чого у ході конкурентної боротьби ця ж компанія підняла ціну до 906,2 млн грн. Однак, як повідомлялося фондом, підписання угоди з переможцем не відбулося через ухвалу Окружного адміністративного суду м.  Києва за позовом компанії «ФК  «Октант», яка взагалі не брала участі в торгах», — уточнили в ФГВФО.

Фонд виставляв пул активів на торги на майданчику DebtX ще чотири рази протягом місяця. Інформація про всі аукціони, включаючи публічний паспорт активу та умови участі в торгах, кожного разу оприлюднювалися фондом на сайті та через ЗМІ, крім того, інформація надсилалася максимальному колу потенційних інвесторів.  Однак, участь у кожному із чотирьох останніх аукціонів брали лише дві компанії ТОВ «ФК «Скай» та ТОВ «ФК «Веста», нових учасників не заявилося.  Всі аукціони проходили за «голландською моделлю», тобто ціна поетапно знижувалась. Тільки під час четвертого аукціону 7 червня 2019 року та ж сама компанія ТОВ «ФК «Скай», яка у березні пропонувала за актив 906,2 млн грн, зупинила торги майже перед завершенням, коли ціна впала до 182,5 млн грн. Після цього інший учасник торгів, маючи можливість здійснити ставку на підвищення ціни, не зробив цього, отже, «ФК «Скай» стала переможцем.

«На думку фонду, події під час останніх торгів можуть свідчити про змову учасників ринку. Ситуація, що склалася, потребує додаткових консультацій з кредиторами для її вирішення», — йдеться у повідомленні ФГВФО.

Оскільки більша частина активів, що входять до пулу «Дельта Банк», знаходяться у заставі НБУ та АТ «Укрексімбанку» фонд звернеться до них, як заставодержателів, для спільного прийняття рішення. Крім того, 18 червня 2019 року відбудеться зустріч з представниками ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк». Фонд готовий узгодити з кредиторами спільні дії.


Для довідки: 7 червня 2019 року ТОВ «Фінансова компанія «Скай» з пропозицією 182,5 млн грн стала переможцем аукціону Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з продажу пулу активів «Дельта Банку» на 4,85 млрд грн.

За даними Державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фінансова компанія «Скай» є Андрій Веревський.