МВФ проти дозволу Kernel на виведення за кордон сотень мільйонів доларів

23 лютого 2024, 16:19 2467

Міжнародний валютний фонд (МВФ) сумнівається у доцільності надання дозволу на виведення валюти за кордон низці великих українських фінансово-промислових груп, серед яких і Kernel.

Відповідного листа голова місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Гевін Грей надіслав українській владі, повідомляє «Інтерфакс-Україна» із посиланням на два джерела, знайомі зі змістом документа.

За словами співрозмовників агентства, у МВФ сумніваються, що такий індивідуальний підхід відповідає Стратегії пом’якшення валютних обмежень, яку Нацбанк затвердив улітку минулого року для виконання зобов’язань за програмою розширеного фінансування EFF.

Одне з джерел додало, що занепокоєння у фонді також викликає доволі значна сума можливих виплат і можливий вплив таких рішень на переговори України щодо реструктуризації суверенних єврооблігацій із комерційними кредиторами.

Офіційних коментарів із цього питання поки що немає. 

Як відомо, Кабмін схвалив клопотання до НБУ з проханням дозволити виведення валюти за кордон агропромхолдингу Kernel, а також низці компаній, що входять до груп ДТЕК та «Метінвест», «Інтерпайп», «ВФ Україна» (Vodafone Україна). Загальна сума, заявлена у таких клопотаннях, становить понад $1,8 млрд.