Капіталізація українських агрохолдингів за рік зменшилась на €2 млрд

04 січня 2024, 08:44 1221

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у четвертому кварталі 2023 року продемонструвала зниження ціни за 1 акцію, та обсяги торгів суттєво впали.

Про це повідомляють аналітики «УкрАгроКонсалт».

Основні фактори зниження:

  • продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;
  • дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;
  • зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;
  • суттєве погіршення економічної та фінансової ситуації в Україні;
  • суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції.

Наслідки зниження капіталізації проти четвертого кварталу 2022 року:

  • втрата значної частини коштів, які передбачалось використати на різні потреби, зокрема і на проведення посівної кампанії;
  • втрата низки позицій на біржах та фондових ринках;
  • скорочення видатків на розвиток та діяльність агрохолдингів;
  • часткове або повне припинення діяльності агрохолдингів;
  • негативний вплив конфлікту на подальший розвиток АПК та сільського господарства.

«Протягом IV кв. 2023 року ситуація з капіталізацією більшості агрохолдингів порівняно з IV кв. 2022 року складалася набагато гірше», — констатують експерти. 

Капіталізація майже всіх агрохолдингів продемонструвала зниження протягом всього останнього  кварталу минулого року порівняно з аналогічним періодом роком раніше. Це, на думку експертів, було пов’язано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курсу валют, в яких торгуються акції.

«Винятком стали агрохолдинги «Астарта-Київ» та «Овостар Юніон», які в четвертому кварталі 2023 року продемонстрували зростання капіталізації порівняно із IV кв. 2022 року. Причинами цього стали: зростання ціни за 1 акцію, а також збільшення обсягів акцій, що торгуються на біржах. Також позитивним моментом стала більш активна їхня діяльність на внутрішніх та зовнішніх ринках», — додають фахівці.

Часткове (періодичне) відновлення капіталізації продемонстрували агрохолдинги МХП та «Укрпродукт», але це не вплинуло на загальну картину: більшу частину звітного періоду вони демонстрували зниження капіталізації.

Згідно з біржовими даними та розрахунками «УкрАгроКонсалт», загальна капіталізація агрохолдингів (МХП, Kernel, «Агротон», «Астарта-Київ», AgroGeneration, «Мілкіленд», ІМК, KSG Agro, «Овостар Юніон», «Укрпродукт», «Агроліга») за четвертий квартал 2023 року склала €10808,63 млн, що на €1953,33 млн (15,3%) менше, ніж за аналогічний період 2022 року (€12761,96 млн).