Danone домовляється про продаж російського бізнесу

24 лютого 2024, 11:18 1287

Французька компанія Danone готується продати російські активи компанії «Вамін», яку пов’язують з Рамзаном Кадировим.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на документи та власні джерела, пише Forbes.

За даними видання, російська фірма «Вамін» належить 29-річному Мінтімеру Мінгазову. Влітку 2023 року його призначили до ради директорів компанії Life&Nutrition (перейменована «дочка» Danone в росії) після того, як її очолив племінник Кадирова та міністр сільського господарства республіки Якуб Закрієв.

За російські активи Danone російська фірма готова заплатити 17,7 млрд рублів ($191,5 млн), йдеться у листі компанії Мінгазова міністру сільського господарства рф Дмитру Патрушеву. Із загальної суми Danone отримає 10 млрд рублів ($108,4 млн), а решта 7,7 млрд рублів піде на обслуговування боргу російського підрозділу, уточнююється у документі.

Угода має отримати схвалення Міністерства сільського господарства росії, а потім буде проголосована спеціальною урядовою підкомісією, яка відповідає за схвалення виходу західних компаній. 

Покупець також стверджує, що Danone нібито погодилася надавати підтримку своєму російському підрозділу до кінця липня наступного року, щоб допомогти завершити локалізацію виробництва деяких інгредієнтів у росії.

Danone оголосила про початок процесу передачі бізнесу в росії у жовтні 2022 року. До цього компанія виключала вихід з російського ринку. Претендентами на купівлю активів Danone у різний час були російські, арабські та китайські компанії.