Заборона Латвією російського зерна нічого не зупинила, оскільки транзит дозволений

05 березня 2024, 13:19 16961

Литовські виробники зерна заявляють, що їхньою найбільшою проблемою є не українське, а російське зерно, яке у величезних кількостях потрапляє до Європейського Союзу.

Про це пише LRT.

«Це вражаючі цифри: понад 3 млн т російського зерна пройшло через Латвію та Литву 2023 року. Загалом минулого року на ринок ЄС було імпортовано 12 млн т російського зерна», — повідомив представник Литовської асоціації виробників зерна Аушріс Маціаускас.

Він зазначив, що російське зерно знижує ціни в ЄС, додавши, що росіяни навмисно це роблять, щоб створити хаос в аграрному секторі. Але Єврокомісія має інструменти, щоб зупинити це.

«Є регламент, який дозволяє ЄС в екстреному випадку втрутитися в ринок і почати закуповувати продукти харчування, ціни на які різко падають. У цьому випадку вона могла б купувати українське зерно на території України і таким чином стабілізувати ринок», — сказав Маціаускас.

Зернопереробники підрахували, що торік до Литви було імпортовано близько 50 тис. т українського зерна, що значно менше, ніж до війни. Переробники також наголошують, що справжня проблема — російське зерно.

Водночас зазначається, що заборона парламентом Латвії імпорту російської та білоруської сільгосппродукції мало що змінила.

«Вони нічого не зупинили. Вони надіслали дуже гарний меседж, що припиняють імпорт до Латвії, але навіть вони не зупинили рух того ж російського зерна до Іспанії. Це ж зерно можна буде доправляти човном до Іспанії та продавати в межах ЄС. Якщо товар прямує до третіх країн, заборони на його транзит через Латвію немає», — заявив президент Асоціації переробників і трейдерів зерна Кароліс Шимас.

Деякі литовські депутати критикують нерішучість уряду щодо заборони імпорту російського та білоруського зерна.

Наразі аграрне міністерство Литви вирішило з 14 березня зупиняти та перевіряти всі вантажі зерна, які надходять з росії та інших країн підвищеного ризику.

«Жорсткість буде застосована до всього зерна, що подорожує з цього місця походження. Законодавство все ще знаходиться на стадії узгодження, тому, звичайно, компанії та особи, які займаються логістикою, роблять свої коментарі, як і належить», — сказав міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас.