Латвія заборонила імпорт російської та білоруської агропродукції

23 лютого 2024, 09:27 1083

Сейм Латвії затвердив у остаточному читанні поправки до закону про сільське господарство і розвиток села, які забороняють імпорт сільськогосподарської продукції з росії та білорусі.

Про це повідомляється на сайті Сейму, пише «Укрінформ».

Також забороняється ввезення цієї продукції з третіх країн, якщо вона походить з росії чи білорусі.

Заборона на імпорт поширюватиметься на сільськогосподарську та тваринницьку продукцію, яка залишається в Латвії, а не на ту, що транспортується до інших країн-членів Європейського Союзу.

Голова бюджетно-фінансової комісії Сейму Яніс Рейрс зазначив, що ці поправки були створені як альтернативний проєкт щодо іншого, поданого групою депутатів. В тому проєкті пропонувалося ввести заборону на російські та білоруські продукти не тільки в Латвії, а й в інших країнах Євросоюзу.

«З огляду на те, що така заборона вплине на спільну політику ЄС, яка не входить до нашої компетенції, (чинна. — Ред.) заборона на імпорт стосуватиметься лише споживання цих сільськогосподарських і тваринницьких продуктів у Латвії», — зазначив Рейрс.

При цьому прийнятий законопроєкт є додатковим елементом спільної санкційної політики ЄС, яка досі реалізується у відповідь на агресивну війну росії проти України. 

Дані Мінсільгоспу Латвії свідчать, що за перші 10 місяців минулого року імпорт російської сільськогосподарської та кормової продукції до Латвії становив 280 млн євро. Загалом 90% загального імпорту російської сільськогосподарської продукції в Латвію склали чотири товарні групи: корми, зернові, горох, ріпакова олія.