Євросоюз рекордно збільшить переробку соняшнику

08 липня 2022, 14:37 1484

Країни Євросоюзу в 2021/22 МР зможуть досягти рекордно високого показника обсягів переробки соняшнику завдяки підвищенню виробництва олійної, а також зростанню попиту європейських імпортерів на українську олійну, особливо від початку війни в Україні.

Про це розповів аналітик ринку Agritel, Argus media company Максенс Девіллерс, пише ІА «АПК-Інформ».

За останні декілька років у країнах ЄС спостерігалася певна залежність від імпорту соняшникової олії та, зокрема, від імпорту української соняшникової олії, частка якої складає близько 80%.

Але початок війни в Україні змусив країни ЄС спробувати диверсифікувати імпорт продукту, адже обсяги поставок українського продукту були знижені. Так, від березня п.р. спостерігалося суттєве збільшення поставок соняшникової олії з рф, окрім збереження імпорту з Молдови. Більш того, країни блоку значно підвищили імпорт сировини — насіння соняшнику для подальшої переробки.

«Однак наразі проблема полягає в тому, що українську соняшникову олію дуже складно замінити продукцією альтернативного походження», — зауважив Девіллерс.

У 2022/23 МР, за прогнозом експерта, збільшений попит на насіння соняшнику в країнах ЄС буде зберігатися завдяки тому, що виробництво олійної в Євросоюзі може досягти рекордних 11,1 млн т, як і імпорт соняшнику — 1,3 млн т, причому переважно з України. В результаті обсяги переробки соняшнику також можуть досягти рекорно високих значень — до 10,4 млн т — і зайняти близько 20% від загального обсягу переробки олійних у ЄС.