НБУ признав Держзембанк неплатоспроможним

27 липня 2016, 09:08 2880

Правління Національного банку України 26 липня  2016 року прийняло рішення №165-рш «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Державний земельний банк» до категорії неплатоспроможних».  

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Відмічається, що ПАТ «Держзембанк» було віднесено до категорії проблемних у березні 2016 року в зв’язку із виявленням конфлікту інтересів у банку. Вимоги НБУ щодо усунення порушень законодавства України ПАТ «Держзембанк» не виконав. Жодних належних рішень керівних органів банку стосовно вирішення існуючих проблем до НБУ не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватись.  

«Оскільки протягом строку, установленого законом, діяльність банку не була приведена у відповідність до вимог Національного банку, регулятор був зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних», — пояснили в Нацбанку. 

У банку не були розміщені вклади  фізичних осіб, тому навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відсутнє. 


Для довідки: Кабінет Міністрів України постановою № 609 від 02.07.2012 року створив ПАТ «Державний земельний банк». На банк покладалися стратегічні завдання щодо кредитної підтримки підприємств АПК та впровадження відповідних державних програм. Однак в умовах відсутності відповідних змін до законодавства, банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював банківську діяльність, передбачену статутом.

У лютому 2016 р. Кабмін затвердив стратегію розвитку держбанків, в рамках якої для системоутворюючих банків, включаючи «Держзембанк», передбачений вихід держави з капіталу як шляхом приватизації, так і ліквідації до кінця 2017 р.