Клуб білого бізнесу: названо умови для аграріїв-спрощенців

19 червня 2024, 13:55 1188

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про особливості податкового адміністрування під час воєнного стану, так званий «клуб білого бізнесу», з урахуванням зауважень підприємців.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у коментарі Forbes.

«Майже все зробили, що просили бізнес-асоціації, крім виключення певних критеріїв. Наприклад, не прибирали з критеріїв податок на прибуток», — сказав він.

Так, між читаннями законопроєкту перелік потенційних резидентів «клубу» значно розширився. Тепер до нього можуть потрапити резиденти «Дія.City», ФОПи, бізнес на спрощеній системі оподаткування (ССО) тощо.

Умови для юридичних осіб на загальній системі оподаткування:

  • обсяг сплати податку на прибуток має бути не меншим, ніж середнє навантаження по галузі за останній рік;
  • податок на додану вартість (ПДВ) також має бути не меншим, ніж середнє навантаження по галузі за рік. Виняток — бізнес, який експортує понад 25% продукції;
  • зарплата на підприємстві — вища за середню по галузі. Кількість співробітників має бути не менше пʼяти.

Для ФОПів на загальній системі оподаткування — майже аналогічні умови, але немає обмежень за кількістю співробітників та винятків щодо експортерів. Замість податку на прибуток підприємці платять податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який також має бути не меншим, ніж середнє навантаження по галузі за останній рік.

Схожі умови й для юридичних осіб на спрощеній системі оподаткування (ССО) третьої групи, які також мають платити більше податків, ніж середній показник по галузі, та дотримуватися аналогічних вимог щодо заробітної плати. Для ФОПів на цій же системі потрібно виконати ще одну вимогу — їхній обсяг доходу має перевищувати 5 млн грн на рік.

До юридичних осіб ССО четвертої групи (сільськогосподарські виробники) найбільше вимог:

  • обсяг сплачених податків, включно з орендою землі, перевищує мінімальне податкове зобов’язання;
  • обсяг сплати ПДВ дорівнює або перевищує середній показник по галузі. Виняток — бізнес, який експортує понад 25% продукції;
  • середня зарплата на підприємстві — вища за середню по галузі та у регіоні, де працює компанія. Кількість співробітників — не менше пʼяти;
  • власна земельна ділянка становить не менше 200 га, а орендована — не менше 0,5 га.

Також для всіх учасників «клубу» є спільні вимоги: відсутність боргів зі сплати податків, вчасно подана звітність, дотримані строки розрахунків здійснення валютних операцій протягом року, платник не входить до категорії ризикових, не розпочинав процедуру банкрутства, немає російських бенефіціарів тощо.

До другого читання виконали прохання бізнесу та замінили загальний критерій наявності неузгоджених податкових зобовʼязань на відсутність податкового боргу, уточнив Гетманцев. Тобто коли претензія податкової вже доведена, а не перебуває на етапі судового розгляду.

Також депутати підтримали правку щодо економічного бронювання учасників «клубу білого бізнесу». Вона рекомендує Кабміну дозволити таким підприємствам бронювати до 25% військовозобов’язаних працівників. Йдеться саме про рекомендацію, остаточне рішення має ухвалювати уряд, зазначає Гетманцев. Економічне бронювання членів «клубу» не є альтернативою економічному бронюванню загалом, це додаткова опція, а не основна.

Зазначається, що реєстр «білого бізнесу» з’явиться на сайті через три місяці після набуття чинності закону. На вимогу підприємців інформацію можуть закрити.