Козаченко: У аграріїв немає грошей на купівлю землі

28 жовтня 2019, 12:29 2478

Де взяти гроші на купівлю землі — питання, яке найбільше хвилює фермерів перед запуском вільного продажу.

Таку думку висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в ході юридичної конференції, організованої ProAgro Group.

«Уявіть, що середнє господарство на 1000 га коштуватиме понад $1 млн. Взяти сьогодні такі кошти неможливо в жодному банку», — зазначає він.

За словами Леоніда Козаченка, дещо ширші можливості мають агрохолдинги. Це публічні компанії, тож їм не складно буде позичити кошти в іноземних банках під 2-2,5% річних.

Також відносно дешеве фінансування знайдуть іноземні суб'єкти господарювання, які реєструватимуть в Україні свої підприємства, аби ввійти на цей ринок.

«Однак 92% аграріїв не мають такої можливості. Обіг землі все-таки буде запроваджений і ми повинні подумати, що зробити, аби фермер почувався впевнено та бачив майбутнє свого бізнесу», — додав президент УАК.

Друге важливе питання на думку Леоніда Козаченка — це концентрація земель. Він вважає, що відкриття ринку варто зробити поетапним і для початку дозволити зосереджувати в одних руках не більше 25% на рівні громади, 8% — на рівні області і 0,5% — на рівні держави.

«І третє — це державні землі. Понад 10 млн га, в тому числі 7 млн га ріллі, передадуть у власність громад. Уже зараз точаться конкурентні баталії, кому дістанеться ця земля, бо це не розрізнені ділянки по 2-3 га, це величезні масиви по 200-300, а то і 5000 га. І це питання теж варто врегулювати», — підсумував Леонід Козаченко.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua