Експерт: Подорожчання цукру допоможе заводам вийти зі збитків

24 жовтня 2019, 17:17 2080

Зростання цін на цукор допоможе виробникам вийти за межі збитковості.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловила заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Яненко.

З огляду на очікуваний світовий дефіцит та скорочення виробництва солодкого піску в Україні в поточному сезоні, прогнозоване підвищення цін складе 20% протягом року, зазначає експерт.

На зростання цін сподіваються і учасники ринку. Зокрема, подібним прогнозом поділилася генеральний директор «Західної цукрової групи» Інна Власюк.

В «Укрцукор» звертають увагу, що цього року кількість працюючих заводів скоротилась до 32 порівняно з 42 в минулому сезоні.

«Деякі з них можуть ще запуститись знову, за сприятливої кон«юнктури ринку, а деякі взагалі вийшли з бізнесу. Також, враховуючи кількість сировини, яку отримають з полів, виробничий сезон в цьому році буде коротшим за торішній», — говорить Яненко.

Відповідно, виробництво цукру теж прогнозується на нижчому рівні — 1,2-1,3 млн т.

«Причиною зменшення слугує несприятлива цінова ситуація на світовому ринку, яка панувала останні декілька сезонів. В результаті цього деякі гравці вийшли з ринку, посівні площі під цукровими буряками зменшились», — пояснює заступник голови правління «Укрцукор».

Щодо експорту, то наступного сезону він може скласти приблизно 300 тис. т. Для порівняння, за 2018/19 маркетинговий рік на зовнішні ринки продано 409,8 тис. т цукру.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua