Ринок свинини найбільш урівноважений за останні кілька місяців

19 травня 2022, 16:15 734

Закупівельні ціни на свинину в другій половині травня остаточно консолідувалися у межах 48,5-50 грн/кг в усіх регіонах України.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».

Як зазначається, за результатами торгів минулого тижня оператори ринку свинини констатують різноспрямований рух цін закупівлі. Хоча близько половини постачальників живця зберегли ціну на рівні попереднього тижня, решта відзначила різноспрямований рух котирувань: низка виробників свинини минулої п’ятниці переглянули ціну на 0,5-1,5 грн/кг як у бік пониження, так і в бік підвищення. 

«Незважаючи на деяку неоднозначність цінової динаміки, цього тижня ціна на свинину живою масою майже повсюдно закріпилася в межах 48,5-50 грн/кг. Хоча епізодично зустрічаються як нижчі, так і вищі ціни, більшість товарних партій на заході та сході «розписали» в зазначених цінових межах, а в центрі мінімальна цінова позначка була на пів гривні вищою. Єдиний регіон, який дещо вибивається із загальної картини, ― південь, де ціни коливаються в межах 50-52 грн/кг», — додають експерти. 

Також відзначається, що промислова пропозиція стала рівномірнішою, адже більшість виробників свинини повернулися до стандартних розмірів товарних партій. Водночас закупівельна активність зберігається на стабільно високому рівні, а м’ясопереробники констатують відносну збалансованість попиту та пропозиції свинини на ринку. 

«Хоча після Великодня реалізація дещо послабилася, проте вона тримається приблизно на одному рівні, а окремим заготівельникам із заходу та сходу обмежена пропозиція живця та складнощі з пальним не дозволяють виконати всі замовлення, що надходять. Тим не менш, більшість вважає, що ринок свинини наразі найбільш урівноважений за останні кілька місяців, тож очікує на відносну стабільність цін і надалі», — прогнозують експерти.