Названо найпопулярніші генетики українського свинарства

20 травня 2021, 08:45 2544

Сільськогосподарські підприємства України станом на початок 2021 р. налічували 225 тис. свиноматок, що на 14 тис. голів або 6,5% більше, ніж на початку минулого року.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України з посиланням на дані опитування виробників та представників генетичних компаній.

Як зазначається, упродовж 2020 р. в країну завезли понад 9,5 тис. тварин для цілей відтворення. Крім цього, в Україні представлені низка ферм-нуклеусів різних генетичних компаній, які дають товарним підприємствам можливість закупити ремонтний молодняк у країні.

Генетика промислового свинарства має таку структуру:

1. Близько 41% маточного поголів«я припадає на данську генетику. Так, низка підприємств, які працюють з такою генетикою, зокрема і флагманів ринку, наростили поголів«я протягом 2020 р.

2. Другою у рейтингу найпопулярніших серед свинарів генетик посідає PIC, яка за останній рік збільшила свою присутність на ринку (26% основних свиноматок проти 21%) завдяки охопленню більшої кількості невеликих за розмірами підприємств.

3. Трохи менше п«ятої частини маточного поголів«я припадає на французьку генетику: 13,1% представлена тваринами СhoiceGenetics, частка Ахiom приблизно дорівнює 6,3%.

4. Близько 2,25% маточного поголів'я припадає на тварин генетики Hypor.

5. Вузько представлена одним нуклеусом Ra-SeGenetics утримує свої позиції на ринку та поступово їх укріплює — 1,65%.

6. Генетика компанії Genesus зявилася в Україні минулоріч, однак кількість маточного поголів'я від цієї компанії зросло у понад два рази: питома вага на ринку наблизилася до 1% проти 0,5% на початку 2020 р.

7. Частка операторів, які продовжують роботу з тваринами вітчизняної селекції, поступово зменшується: 5,6% цьогоріч проти 6,6% роком раніше.

8. Крім цього, зберігається практика роботи з міжгенетичними гібридами. Так, кожна 25-та промислова тварина в Україні є результатом змішування генетик, коли маточне поголів«я та кнурів чи спермопродукцію закуповують у різних постачальників.

«Враховуючи неоднозначну ситуацію на ринку, динамічні та різноспрямовані зміни на багатьох підприємствах галузі, досить важко дати точну оцінку генетичного профілю вітчизняного свинарства. Тож наведений розподіл є досить умовним, зокрема і через те, що генетика батьківського стада та/чи походження генетичного матеріалу для запліднення свиноматок до розрахунку не брали. Проте навіть така орієнтовна оцінка дозволяє зрозуміти, що стоїть за виробничими здобутками вітчизняних свиногосподарств», — коментують в аналітичному відділі Асоціації свинарів  України.