«Зернова угода» ще на 120 днів означає, що український фермер буде сіяти

20 березня 2023, 10:26 1753

«Зернову угоду» 18 березня офіційно продовжено ще на 120 днів.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, говориться у повідомленні міністерства у Facebook.

Він зазначив, що завдяки підтримці низки міжнародних партнерів і, звичайно, учасників угоди ООН і Туреччини, представникам української делегації вдалося домовитися про пролонгацію зернового коридору. 

За словами міністра, завдяки «зерновій ініціативі» вже вдалося експортувати майже 25 млн т агропродукції, з яких 6,9 млн т пшениці. 20% пшениці від загальної кількості поїхало до африканських країн. У найбідніші країни та з доходом нижче середнього відвантажено 2,67 млн т пшениці, або 43%. 

«Продовження «зернової ініціативи» для України — це можливість залишатися топовою аграрною країною, адже це означає, що український фермер буде сіятися і зможе отримати від свого врожаю дохід, тобто йдеться про збільшення ліквідності аграріїв. Для світу ж — це зміцнення продовольчої безпеки, це можливість нагодувати сотні мільйонів людей, які залежать від України. Вдячний всім міжнародним партнерам, друзям України, які на всіх зустрічах  наголошували на важливості продовження експортної угоди і тим самим підтримували нас», — наголосив Микола Сольський.