Зеленський: росія свідомо затримує експорт продовольства з України

24 жовтня 2022, 08:00 2368

Ситуація навколо експортної зернової ініціативи стає дедалі напруженішою останніми тижнями. Ворог робить усе, щоб загальмувати наш експорт продовольства.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні.

«На сьогодні понад 150 суден перебувають у черзі, щоб виконати контрактні зобов’язання з постачання нашої агропродукції. Це штучна черга. Вона виникла лише через те, що росія свідомо затримує проходження кораблів», — цитує його слова повідомлення Офісу Президента.

Зеленський підкреслив, що кожен день перебування суден із продовольством у черзі означає зростання соціальної та політичної напруги в країнах, що споживають українську агропродукцію.

«За час роботи зернової ініціативи через російське гальмування ми недоекспортували близько 3 млн т продовольства. А це — річний обсяг споживання для 10 мільйонів людей.

росія робить усе, щоб як мінімум сотні тисяч людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи в країнах ЄС або загинуть від голоду. А ми ж із партнерами маємо зробити все, щоб зернова ініціатива не тільки збереглась, а й щоб працювала на 100% потужності», — зазначив Президент України.

І додав, що право на їжу й на життя без голоду — це фундаментальні права для абсолютно кожної людини на землі. І тому російські намагання загострити продовольчу кризу — це агресія також проти кожної людини на землі.