В Україні найбільше подорожчали яйця та сало

03 листопада 2017, 17:05 3631

Ціни на більшість соціально значущих харчових продуктів виросли у жовтні 2017 р.

Про це свідчать дані моніторингу, проведеного експертами «Економічного дискусійного клубу».

Як зазначається, яйця додали 20,9% або 4,05 грн на десятку, сало — 10,9% або 6,56 грн на кілограмі, масло вершкове — 3,3%, ковбаса — 2,8%, молоко — 2,8%, а сметана — 2,2%. 

Натомість органами статистики зафіксовано незначне зниження споживчих цін на курятину — на 1,4% та свинину — на 1,3%. Таке здешевлення має технічний характер і наступного місяця вказані продукти подорожчають, припускають експерти.

Окрім того, продовжують рости ціни на хліб. Масові сорти з борошна вищого ґатунку додали 2,3%, житньо-пшеничний хліб — 2,9%. Майже на 1% подорожчала олія та борошно, на 2,6% — рис.

Картопля та овочі борщового набору сезонно подешевшали. Ціни на капусту впали на 15,9%, моркву — 13,6%, цибулю — 12,5%, картоплю — 5,9%, буряк — 2,2%.

Загалом же набір із 23 соціально значущих продовольчих товарів в середньому по України коштує 911,54 грн. З початку року його вартість піднялась на 164,33 грн.