Україна експортує 60-70% вирощеної агропродукції

23 березня 2024, 12:00 1056

Продовольчій безпеці України нічого не загрожує.

Таку думку в інтерв’ю «Українському радіо» висловила аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

«Якщо ми мали певні проблеми з деякими видами овочів на початку війни через частково окупований південь, то зараз овочі вирощують майже по всій території України. Активно підключилася Західна і Центральна Україна. Тому немає підстав говорити, що щось страждає», зазначила вона. 

За словами Литвин, Україна експортує приблизно 60-70% того, що вирощує. Таким чином наповнюється бюджет країни. 

«Аграрії чітко відчувають, на які культури існує попит, і що з ним далі робити. Виняток становлять лише нішеві культури. Наприклад, гречка, обсяги виробництва якої в нас постійно стрибають то вгору, то вниз. Відповідно, коливаються і ціни. Так само з цукровими буряками та іншими позиціями. Однак у цілому по Україні посівні площі під цими нішевими культурами незначні порівняно з шістьма основними», — вважає фахівець.

Водночас вона зазначила, що зараз немає значних перехідних залишків зерна, і проблем зі зберіганням не спостерігається, як це було у попередні роки.

«Наскільки я володію інформацією, в торік усе зерно було збережене на елеваторах або одразу експортоване», — підсумувала Світлана Литвин.