Скарги від бізнесу: блокування податкових накладних поступилося першістю перевіркам

18 листопада 2023, 08:00 3140

Рада бізнес-омбудсмена (РБО) у липні-вересні 2023 року отримала 310 скарг компаній щодо недобросовісної поведінки державних органів та закрила 180 справ. Розслідування 99 справ триває.

Як говориться у повідомленні РБО, у третьому кварталі рада допомогла бізнесу повернути 305,6 млн грн, а з початку діяльності сума фінансового ефекту склала 25 млрд грн.

Зазначається, що найбільш поширеною категорією скарг бізнесу традиційно були податкові питання, хоча їх пропорція у звітному кварталі змінилася завдяки поступовому прогресу з виконанням державними органами рекомендацій РБО щодо полагодження СМКОР. 

«Відтак у липні-вересні 2023 року податкових питань стосувалося 176 або 58% скарг (проти близько 70% у I та II кварталах 2023 року). Водночас вперше в період дії воєнного стану категорія податкових перевірок вийшла на перший план, та практика ради доводить, що майже половину скарг щодо оскарження результатів перевірок вдається вирішувати успішно. Водночас проблеми в системі ПДВ ще не до кінця врегульовано. Бізнес-омбудсмен наголошує, що попри зменшення випадків блокування накладних порівняно з IV кв. 2022 року стабілізація зупинилася на рівні в 3-4 рази вищому від бажаного», — говориться у повідомленні. 

Крім податкових питань, продовжили надходити звернення щодо зловживань правоохоронних органів та митниці — їхня кількість склала 13% та 9% відповідно. Проте радикальних сплесків або кардинальних зрушень у цих сферах установа не спостерігала.

Топ-5 індустрій, які подавали скарги:

  • оптова торгівля (30%);
  • всі види виробництва (14%);
  • сільське господарство та видобувна промисловість (13%);
  • нерухомість та будівництво (5%);
  • приватні підприємства (5%).

У третьому кварталі 2023 року бізнес найбільше скаржився щодо зловживань Державної  податкової служби (179 скарг) та Державної митної служби (27 скарг). Слідом за ними у рейтингу розташувався правоохоронний блок — Національна поліція (20 скарг) та Органи прокуратури (15 скарг).