росія погрожує заблокувати зерновий коридор у травні

20 квітня 2023, 16:18 2216

росія направила до Спільного координаційного комітету Чорноморської зернової ініціативи офіційний лист, у якому поперджає, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня 2023 року.

Як пише Politico, це виглядає як завуальована загроза, що російські військові можуть почати атакувати комерційні судна в Чорному морі після цієї дати, більше не зв’язані правилами безпечного проходу угоди.

«росія все більше перешкоджає діяльності Чорноморської зернової ініціативи, загрожуючи прогресу, досягнутому в доступності продовольства за останній рік», — заявив речник Ради національної безпеки США.

На думку Євгенії Габер з Atlantic Council, москва зараз користується моментом, коли «і Туреччина, і Україна перебувають у більш вразливому становищі, ніж раніше». Загострення відбувається в той момент, коли наземним експортним коридорам українського зерна загрожують заборони, введені країнами Східної Європи на чолі з Польщею. Водночас президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана чекає важка боротьба за переобрання наступного місяця.

За словами Джозефа Глаубера з Міжнародного дослідницького інституту продовольчої політики, колишнього головного економіста Міністерства сільського господарства США, ринки не сприймають серйозно погрози москви.

«Якби були ознаки того, що це (зерновий коридор. — Ред.) буде скасовано, я думаю, ви б побачили реакцію ринку», — додав він.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров зустрінеться з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем у Нью-Йорку наступного тижня, щоб обговорити продовження угоди після 18 травня.