Поляки заблокували залізницю і знову розсипали українське зерно (оновлено)

20 лютого 2024, 13:21 1125

Джерело фото: Суспільне

Польські фермери вранці 20 лютого посилили протести поблизу ПП «Медика Шегині». Протестувальники перекрили залізницю та висипали зерно із вантажного вагона.

Про це з місця події повідомляє кореспондент «Суспільного».

«Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі й не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська», — говорить співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув.

За його словами, протестувальники висипають збіжжя «через емоції».

«Не маємо впливу на людей, вони не можуть витриматись і висипають. Ми є банкрутами, оскільки все звозять з України неконтрольовано», — додає співорганізатор протесту.

На місце події приїхала поліція. Відтак менш ніж через пів години польські фермери розблокували залізницю.

Як повідомили в «Укрзалізниці», український вантаж прямував до Німеччини транзитом через Польщу.

«Укрзалізниця» чітко дотримується введеної у квітні 2023 року заборони на імпорт зернових вантажів до Республіки Польща та лише перевозить транзитом ці вантажі територією сусідньої країни. Усі вагони на кордоні перевіряють контролюючі органи Польщі, їх опломбовують. Це унеможливлює потрапляння українського зерна на ринок Польщі», — підкреслили в компанії. 

«Укрзалізниця» обурена такими діями польських протестувальників та закликає припинити незаконні дії. Наразі компанія направила відповідне звернення до польських правоохоронних органів.

Раніше польське об'єднання Solidarność анонсувало, що акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

«20 лютого у межах 30-денного загального страйку фермерів ми оголошуємо, що всі акції протесту будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною», — йдеться у повідомленні.

Водночас Міністерство закордонних справ України засудило агресивне ставлення польських протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон.

«Блокування польсько-українського кордону, якими би гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії росії», – написав у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.

«Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин», — додав він.