Поля на Харківщині розміновуватимуть навчені в Камбоджі кінологині з собаками

25 серпня 2024, 13:47 2330

Міністерство економіки спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН), MAG та АРОРО почало роботу над реформуванням напряму розмінування з допомогою собак та створення відповідного національного стандарту.

У межах цієї ініціативи вже підготували 8 жінок-кінологинь та 16 мінно-пошукових собак, які в найближчі 7 місяців працюватимуть у полях Харківської області, говориться у повідомленні міністерства

Зазначається, що учасниці проєкту — випускниці Сумського аграрного національного університету за спеціальністю «кінолог». Додатково проходили тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях.

«Собаки можуть працювати за температури вище 5°C, що дозволяє їх залучати до розмінування навіть пізно восени або в умовах теплої зими. А влітку здатні витримувати температуру до 35°C. У межах цього проєкту один кінолог працює із двома собаками позмінно: поки одна собака обстежує територію, інша відпочиває», — пояснюють у Мінекономіки.

Використання команд з мінно-пошуковими собаками прискорить процес розмінування в Україні: повністю навчений службовий собака може обстежити територію площею 1500 м² на день, тоді як сапер-людина – 20-50 м² на день. Собаки ігнорують металобрухт і виявляють лише запах вибухівки, а це означає, що на полях встановлені міни, розтяжки. Вони їх знаходять швидше, ніж сапери з металошукачами, додали у міністерстві.