Половина підприємств в Україні повністю припинили діяльність

14 березня 2022, 12:01 2570

Згідно з дослідженням Advanter Group (11-13.03.2022) повністю припинили діяльність 54% або 245 підприємств всіх розмірів, по всій країні. Майже зупинили свою діяльність 25%.

Про це повідомляє генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач на своїй сторінці у Facebook.«21% підприємств провели релокацію (2% – повністю, 12% – частково, 7% – в процесі релокації), водночас 31% не встигли її провести. Середні прямі втрати одного підприємства за два тижні війни – 1,5 млн грн» - уточнює Андрій Длігач.

Представники провідних бізнес-спільнот України, звернулись до керівництва країни із проханням про термінову допомогу у відновленні ділової активності в Україні.

«Відповідаючи на заклик держави і керуючись нашими переконаннями, ми прагнемо відновити діяльність підприємств, сплачувати податки й надавати робочі місця.

Перші тижні нашим пріоритетом була організація допомоги Збройним силам України, у тому числі Територіальній обороні, та вирішення гуманітарних питань. Була проведена релокація деяких підприємств», - йдеться у зверненні.

Виходячи з державних пріоритетів воєнного часу, а також домовленостей, досягнутих на zoom-зустрічі (9.03.2022) представників влади (Верховної Ради, Офісу президента, Кабінету міністрів) і бізнесу, звертаємось до вас із наступними пропозиціями.

  1. Невідкладно лібералізувати податкову систему України у частині податків на працю, ухвалення введення податку на виведений капітал та фіскалізації виключно ризикових активів.
  2. Лібералізувати трудові відносини (законопроєкт 5371). Визначити офіційний порядок бронювання ключових співробітників підприємств від призову для збереження можливості функціонування підприємств.
  3. Невідкладно прийняти законопроєкти №5688 і №5689 в цілому, що дозволить терміново провести релокацію виробничих підприємств на Західну Україну та відновити робочі місця.
  4. Забезпечити доступ до кредитних ресурсів — розширити програму безвідсоткового кредитування бізнесу на період військового стану. На поточний момент банки фактично припинили кредитування бізнесу, що унеможливлює переміщення та перезапуск.
  5. Вирішити питання автомобільної логістики в експорті й імпорті, надати можливість і українським, і іноземним перевізникам використовувати українських водіїв в міжнародних перевезеннях.
  6. Розширити перелік дозволених критичних позицій імпорту для функціонування вітчизняних виробничих підприємств, включивши туди необхідні для виробництва інгредієнти та компоненти, а також промислове обладнання для відновлення виробничих процесів.
  7. Забезпечити безперебійність і швидкість товарної логістики всередині України, зокрема врегулювати перевірки вантажівок на блок-постах територіальної оборони.