Падіння агровиробництва скоротить ВВП України на 3%

30 липня 2022, 09:20 2311

Скорочення на 30% валової доданої вартості в сільському господарстві України зумовить падіння ВВП країни на 3 відсоткових пункти.

Про це йдеться у відповіді Національного банку України на запит «Економічної правди».

Так, за даними Мінагрополітики, сівба у 2022 р. проведена на площі 13,4 млн га, що на 20,6% менше порівняно з минулим роком. НБУ також оцінює, що близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. 

На українських врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема внаслідок фізичного знищення посівів, техніки та елеваторів. Врожайність більшості культур скоротиться через зміщення строків унесення або недостатній обсяг добрив та засобів захисту рослин. 

Як наслідок, врожаї зернових та овочів у 2022 р. будуть на 40% меншими, ніж торік, а соняшнику — майже вполовину меншими. Щодо тваринництва, втрати поголів’я становитимуть 15-20% за різними видами діяльності. 

Отже, валова додана вартість сільського господарства цьогоріч скоротиться на близько 30%, що зумовить близько 3 в.п. від'ємного внеску в зміну ВВП. Очікується глибше падіння у ІІІ та IV кварталах року, адже показники порівнюватимуться із високою базою минулого року, коли було зібрано рекордні врожаї.

Проблеми з експортом, втрачені або заповнені попереднім урожаєм потужності для зберігання зерна, а також падіння закупівельних цін на агропродукцію закладають значні ризики для фінансового стану агровиробників і, відповідно, для врожаю наступного року. 

Згідно з липневим прогнозом НБУ, у 2022 р. інфляція дещо перевищить 30%, а ВВП скоротиться на третину. Наступного року очікується повернення економіки до зростання, а інфляційної динаміки — до зниження.