На Донеччині війною пошкоджено 350 агропідприємств: які програми дотацій для них діють

06 липня 2024, 10:12 1172

Аграрії Донеччини зазнали значних втрат внаслідок повномасштабного вторгнення росії — втрачено багато майна та сільгосптехніки, ускладнена логістика, проблеми з енергопостачанням та зберіганням урожаю, заміновані землі.

Про це йшлося під час візиту т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького на Донеччину.

«У Донецькій області пошкоджено майно 347 агропідприємств, сума збитків склала понад 5 млрд грн. Попри це вони працюють і вже третій рік вирощують урожай», — цитує його слова пресслужба Мінагрополітики.

За словами Тараса Висоцького, 2024 року сільгоспвиробники Донеччини можуть скористатися низкою державних програм з підтримки:

  • малі аграрії, які обробляють до 120 га на деокупованих територіях, зможуть отримати 8 тис. грн безповоротної допомоги на 1 га;
  • фермери, що утримують від 3 до 100 корів, можуть отримати 7 тис. грн на одну голову та 2 тис. грн  ті, хто вирощує від 5 до 500 голів кіз та овець;
  • компенсація до 80% вартості проведення робіт із розмінування;
  • знижка до 30% на залізничні перевезення сільгосппродукції для подальшого експорту;
  • компенсація вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки — до 25%. Це стосується техніки, яка куплена з квітня 2024 року.

Тарас Висоцький зазначив, що автоматично від сплати податків звільняються сільськогосподарські землі, які знаходяться в зоні активних бойових дій або активних бойових дій, де працюють реєстри. Якщо угіддя розташовані в межах можливих бойових дій або заміновані, варто звернутися до місцевих органів самоврядування, які  приймають рішення про звільнення від усіх податків у зв’язку із забрудненістю вибухонебезпечними предметами.

Виконуючий обов’язки міністра також розповів, що Мінагрополітики зараз працює над тим, щоб розширити програми підтримки аграріїв у 25-кілометровій прифронтовій буферній зоні. Така допомога буде дуже актуальною для фермерів Донеччини. Також 2024 року планується запуск єдиного реєстру компенсації збитків, завданих господарствам та підприємствам внаслідок російської агресії.

Зі свого боку представники ОВА розповіли, що 2024 року площа посівів у Донецькій області склала понад 300 тис. га. Прогнозована врожайність зернових та зернобобових — 24 ц/га. Крім того, наразі працює 18 підприємств у тваринницькій галузі (на початку 2022 року працювало 67).