Мартинюк: Відкритий ринок землі стане одним із драйверів зростання вартості оренди

22 лютого 2017, 16:45 2899

Держгеокадастр України узагальнив дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році.

Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України, в середньому по Україні громадяни-власники паїв у 2016 році отримали 1093,4 грн за гектар. У 2015 році цей показник складав 862 грн/га.

«Середня орендна плата за рік зросла на 27%. Це дуже непогана динаміка. Але у абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою та непорівнянною із доданою вартістю, яку генерує земля», — відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Найвища орендна плата — в Полтавській (2243,2 грн/га), Черкаській (2215,5 грн/га) та Харківській (1603 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилося в Київській (533,4 грн/га), Закарпатській (596 грн/га) та Тернопільській (672,3 грн/га) областях. Загальна площа сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,5 млн гектарів.

Середня вартість оренди державних земель значно зросла після запровадження практики передачі ділянок у користування через механізм аукціонів та склала у 2016 році 2249,8 грн/га.

«У середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду майже вдвічі дорожче, ніж приватні, — підкреслив Максим Мартинюк. — Це абсолютно нетипове для держсектору перевищення в ефективності приватних власників пояснюється впровадженням загальної практики передачі земель в користування виключно на відкритих земельних торгах».

Для порівняння, орендна плата за землі держвласності, передані в користування на безконкурентних засадах за договорами минулих періодів, — всього 940 грн/га. Держгеокадастр ініціював перегляд договорів для приведення умов користування держземлями до середніх по ринку.

Одним із драйверів зростання вартості оренди приватних сільгоспземель може стати відкритий ринок землі в Україні, який створить альтернативу для власника ділянки та зробить земельні відносини в державі більш конкурентними.


Для довідки: станом на 1 січня 2017 року в Україні укладено 4,8 млн договорів оренди земельної частки (паю), із них із фермерськими господарствами — 0,73 млн договорів. Більшість договорів (2,2 млн) укладено терміном на 8-10 років.