Клуб білого бізнесу: названо критерії потрапляння і переваги

26 квітня 2024, 18:00 965

Бізнес може подати правки та пропозиції до законопроєкту про так званий «клуб білого бізнесу» (№11084).

Про це розповів голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

Депутат наголосив, що законопроєкт прийнятий ВРУ в першому читанні, і наразі починається робота та підготовка документу до другого читання, тож спільнота, зокрема і ЕВА, мають два тижні задля подання правок та пропозицій до другого читання.  

Так, відповідно до документу, критерії, за якими бізнес може бути віднесено до вищезазначеного списку: податкове навантаження (ПДВ та податок на прибуток — у компанії дані мають бути вищими, аніж середній рівень по галузі), середня зарплата має бути також вища, ніж середнє значення по галузі та по регіону, бізнес не повинен мати  податкового боргу. Даний список має переглядатись щокварталу. 

«З переваг для компанії, якщо бізнес потрапляє до даного «білого списку», то отримає відшкодування ПДВ протягом 5 днів, документальні перевірки не проводитимуться, компанія буде мати комплаєнс менеджера від податкової, який працюватиме з компанією та допомагатиме в комунікації з податковою», — зазначається у повідомленні. 

Представники від ЕВА наголосили на певному скепсисі щодо можливих старих методів реалізації нових ідей нереформованою податковою службою. Тож асоціацію запросили в робочу групу, яка буде займатись доопрацюванням даного законопроєкту до другого читання.

Крім того, порушувалось питання щодо КІК (контрольовані іноземні компанії), ситуації з потенційним перенесенням строків звітування та скасування штрафних санкцій за невиконання обов’язку щодо звітування у період воєнного стану. Данило Гетманцев повідомив, що наразі готується відповідний законопроєкт у Мінфіні (термін розробки — вересень), проте вже зараз є необхідність упередити застосування податковою службою драконівських фінансових санкцій для бізнесу. Законопроєкт, щодо якого бізнес вже надавав пропозиції (№8137), видається неперспективним.

Зазначається, що вже отримано 7836 звітів по КІК (3408 від фізичних осіб та 236 — від юридичних осіб). Водночас парламентар підтвердив готовність обговорювати зменшення штрафних санкцій в контексті порушень щодо звітування.

Щодо режиму «Дія Сіті» він підтвердив його збереження.

Водночас йшлося про законопроєкти №10168-2 та №10169-2 (щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів, зокрема зернових та олійних культур). Представники зернової бізнес-спільноти асоціації підкреслили що, за оцінками бізнесу, прийняття цих законопроєктів у наявній наразі редакції може суттєво ускладнити робочі процеси всіх залучених експортерів та в цілому поставити під загрозу можливість експорту української аграрної продукції. Наслідком фізичного блокування експорту може стати колапс цілої системи морських портів України, зазначили в ЄБА.