Заплановане збільшення податків призведе до тінізації ринку та втрати прибутку агровиробниками

11 березня 2024, 10:30 1155

Збільшення податкового навантаження на будь-які операції може сприяти розвитку тіньового ринку та знищенню офіційних підприємств. Це приведе до зменшення суб’єктів, які будуть сплачувати податки, та скорочення робочих місць.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловила молодший юридичний консультант Kreston Ukraine Юлія Довгаль.

Представники Кабінету Міністрів і профільного комітету Верховної Ради обговорюють план збільшення доходів бюджету на 0,5%  ВВП, який Україна планує подати в межах програми з Міжнародним валютним фондом. План передбачає введення низки нових податків.

За підрахунками голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолани Підласої, кошторис на 2024 рік необхідно збільшити на 700 млрд грн. Це близько 22,5% усіх наших видатків 2024 року та 41% видатків на оборону. 

У Kreston Ukraine вважають, що відповідні зміни призведуть до збільшення собівартості товарів, як наслідок, зростання вартості на товари та послуги. Це може вплинути на прибутковість і конкурентоспроможність агровиробників. Деякі можуть втратити прибуток через збільшення податкових відрахувань.

Підвищення акцизів на пальне сприятиме додатковому зростанню логістичних витрат усієї економіки та суттєвому підвищенню цін для громадян та бізнесу, що зробить українську продукцію більш дорогою та менш конкурентоспроможною на світовому ринку.

Водночас навіть запровадження цих нових податків нездатне покрити усі додаткові потреби бюджету.

«Через зростання потреб у фінансуванні безпеки та оборони Україна потребує значно більших коштів та пошуку великих резервів, які, на жаль, неможливо забезпечити через запропоноване рішення», — коментує Юлія Довгаль.