Експерт: Визначення залишків хлорпірифосу в продукції — must have для експортних позицій

07 грудня 2020, 10:19 1912

Експерти Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) занепокоєні через ризики, пов’язані з впливом хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу на здоров’я людини: зокрема, вони вважають, що підвищені концентрації цих речовин у готовій продукції можуть призводити до розвитку гено- та нейротоксичності.

Тому на початку 2020 року Постійний комітет з рослинництва, тваринництва, продуктів харчування та кормів (PAFF Committee) прийняв рішення про заборону використання в ЄС засобів захисту рослин, до яких входять хлорпірифос та хлорпірифос-метил. А вже у лютому того ж року держави-члени схвалили пропозицію щодо зниження максимально допустимих рівнів (MRL) залишків хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продуктах харчування та кормах до найнижчого рівня, який можна виміряти, — 0,01 мг/кг.

«Хлорпірифос і хлорпірифос-метил є інсектицидами, що використовуються для боротьби з комахами-шкідниками при вирощуванні широкого спектру культур, які людина щодня вживає в їжу, — зернових, кукурудзи, сої, яблук, динь, полуниці тощо. Крім того, хлорпірифос-метил також застосовують для обробки зерна злакових культур, що зберігається, і порожніх складів, — розповідає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест. — Й оскільки в Україні ці діючі речовини не підпадають під заборону, їх залишкові кількості в продуктах можуть перевищувати 0,01 мг/кг. Відповідно, кожен агровиробник, якого приваблюють європейські ринки, має початково довести безпечність вирощеної ним продукції. Й підтвердити або спростувати це може винятково лабораторна експертиза».

За словами Ірини Перехрест, наразі «Інститут здоров'я рослин» проводить визначення хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в готовій продукції методами газової (GC-MS/MS) та рідинної (LC-MS/MS) тандемної хромато-мас-спектрометрії на рівні 0,01 мг/кг, що відповідає європейським нормам. А той факт, що у 2020 році установа отримала міжнародну акредитацію, значно спрощує виробникам збір документів і дозволів, оскільки одержані тут результати досліджень визнаються за кордоном і не потребують додаткових підтверджень. Ірина Перехрест зазначає, що звернень щодо цього типу досліджень на сьогодні небагато. Та з часом їхня кількість неухильно збільшуватиметься, оскільки визначення залишкових кількостей хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продукції — must have для реалізації врожаю за кордоном.