Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції

02 березня 2023, 08:00 1387

В умовах гальмування росіянами інспекцій суден у межах Чорноморської зернової ініціативи та загроз односторонньої відмови рф від виконання угоди, Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України та, як наслідок, важливим елементом забезпечення світової продовольчої безпеки.

Про це зазначив голова української делегації у засіданні наради експертів Дунайської Комісії Дмитро Барінов, повідомляє Міністерство інфраструктури й розвитку громад та територій України.

Відзначається, що українська сторона поінформувала учасників засідання про проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик.

«Це передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства»,  йдеться в повідомленні.

Також Дмитро Барінов відзначив важливість залученості та координації роботи партнерів у межах започаткованого Секретаріатом ДК формату Danube Solidarity Lane for EU-Ukraine trade. Він здійснюється спільно з ініціативою Європейської Комісії «Шляхи солідарності» з метою створення нових логістичних ланцюгів через дунайські порти та пошуку шляхів збільшення ефективності існуючих.


Для довідки: після відкриття каналу гирлом Бистре пройшло 840 суден, що дозволило на 10 млн т збільшити вантажообіг. А вже після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6,5 м дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. т на добу. Ліквідація природного замилення та підтримка паспортних глибин гирла — це те, що щорічно відбувалось до війни та є необхідним для подальшого  розвитку суднопластва в Дунайському регіоні.