Дослідження: лише 5% малого бізнесу не зазнало втрат через війну

17 серпня 2022, 19:00 2263

Втрати, що зазнає малий та середній бізнес (МСБ) внаслідок війни, суттєво зросли протягом останніх місяців.

Про це свідчать результати опитування підприємців Європейською Бізнес Асоціацією.

Так, 27% опитаних оцінюють такі втрати в суму до $10 тис., 28% — у діапазоні $10-50 тис., ще 13% — в діапазоні $50-100 тис., а 20% — більше $100 тис., що в півтора раза більше, ніж у травні. Про відсутність втрат повідомляють тільки 5% підприємців.

Водночас 22% опитаних бізнесів повідомляють про збитки майну чи активам безпосередньо внаслідок бойових дій. З них наразі 23% знаходяться на етапі фіксування збитків, а 11% звернулися до правоохоронних органів. Інші 63% не вчиняли жодних дій, направлених на фіксацію чи відшкодування збитків внаслідок бойових дій. Водночас 14% компаній повідомляють, що мають офіси чи виробництва на окупованих територіях.

Вже майже третина підприємців, а саме 28%, відновили свою роботу у повному обсязі, 37% — частково, і 16% МСБ досі не працюють. Порівняно з травнем збільшилась кількість компаній, що відновили повну роботу, адже тоді повноцінно працювали 21% компаній, 38% — частково, і 17% не працювали взагалі. Серед непрацюючих бізнесів 12% планують відновити роботу, а 4% можуть незабаром закритися.

Оцінка підприємцями власної фінансової стійкості залишається стриманою. Наразі 27% повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців, раніше таких було 34%. Ще 11% мають резервів на один місяць, а інші 20% — на пів року. Тільки 6% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Кількість компаній, що вичерпали свої резерви, дещо збільшилась порівняно з травнем — з 29% до 32%.

Можливості бізнесу виплачувати заробітні плати дещо покращились, однак компанії почали частіше вдаватися до скорочення персоналу. В півтора раза збільшилась кількість компаній, вимушених звільняти співробітників — з 12% до 18%. Водночас зросла кількість підприємств, що виплачують заробітну плату в повному обсязі — з 23% до 34%. Ще 25% бізнесів дещо скоротили виплати, і тільки 15% наразі не мають змоги виплачувати співробітникам винагороду.

Водночас 63% опитаних не користувались ні державними, ні міжнародними програмами для підтримки свого бізнесу. Тоді як 16% скористались опцією сплати єдиного 2% податку, 6% — іншими податковими пільгами, 5% — кредитною програмою «5-7-9» і 1% — компенсацією за працевлаштування ВПО.

До того ж 5% опитаних підприємців повідомили, що користуються програмами міжнародної фінансової допомоги.