Щомісяця від 90 до 130 тис. голів свиней відповідно до ветеринарних документів шляхом руху поголів’я потрапляють на переробні підприємства, а з цих підприємств частина документів на тварин далі не оформлюється.
Про це розповів голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук під час форуму «Зерно. Свині. М'ясо».
«Виходить, що впродовж місяця по 4-5 тис. свиней залишається на м’ясопереробних підприємствах: за документами вони туди відбули, але звідти — нікуди не поділися. Ми два місяці бачимо таку аналітику, і Держпродспоживслужба вживатиме відповідні заходи. Такі речі будуть налагоджуватись завдяки цифровізації. Це потрібно для того, щоб надалі пройти інспектування щодо належного контролю з боку інших країн», — зазначив Сергій Ткачук.
За його словами, це складний шлях, який передбачає позитивні зміни та вимагає розуміння з боку виробників і переробників.
«Держпродспоживслужба буде для бізнесу сервісом, але очікується, що бізнес дотримуватиметься всіх передбачених вимог та правил. Якщо вони не будуть виконуватись, залишається функція контролю і впливу шляхом застосування санкцій чи інших приписів», — пояснив Сергій Ткачук.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua