Зміни клімату зробили південь України сприятливим регіоном для бавовнику

10 липня 2024, 16:07 1194

Кліматичні зміни призвели до створення сприятливих умов для вирощування бавовнику в Україні.

Саме через дефіцит тепла на півдні України в 1950-ті роки провалилася програма з вирощування бавовнику, розповіла LIGA.net начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Для нормального визрівання ця культура має отримати в період вегетації не менше 3600°C активних температур. Але в ті часи було холодніше. І навіть на Херсонщині та в Криму — найпівденніших районах України — бавовник встигав набрати 2700°C – щонайбільше 3000°C. Отримували погану якість і низьку врожайність, що змусило відмовитися від цього напряму», — пояснила вона.

Тепер південні райони Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей належать до термічних зон із сумою температур від 3400°C до 3700°C.

«Останні 20 років в Україні є майже безперервним періодом потепління. За цей час був лише один рік, у якому середня температура наближалась до кліматичної норми. Все інші роки фактичні температури зростали й суттєво перевищували норму», — уточнила Тетяна Адаменко.

2023 року середньорічна температура по країні склала +10,8°C, що на +3°C (майже на третину) вище за кліматичну норму.

Саме на Одещині, де і посіяли перші поля бавовнику, середня температура торік сягнула +12,4°C. Такий показник лише на 1,5°C менший, ніж був на полях біля Ташкента 40 років тому, коли Узбекистан уже був відомим на весь світ центром вирощування бавовнику.