Вирощування озимої пшениці: яких помилок варто уникати під час обробітку ґрунту

04 вересня 2023, 13:20 1449

Для успішного вирощування озимої пшениці важливо мати дружні сходи. Це можливо завдяки двом ключовим чинникам: необхідний запас вологи у грунті, якісно оброблений ґрунт для оптимальних умов посіву.

Спеціалісти агродепартаменту компанії LNZ Group радять уникати типових помилок під час обробітку ґрунту.

«За відсутності вологи рекомендується проводити усі заходи для накопичення вологи у ґрунті. Та не забувайте про необхідність висушити верхній шар ґрунту, адже волога там може призвести до проростання насіння озимої пшениці й подальшої її загибелі.

Не використовуйте плуг для літньої обробки ґрунту; віддайте перевагу дисковим знаряддям та дисковим боронам, особливо якщо попередником є соняшник. Ці знаряддя дозволяють прибрати пожнивні залишки після збирання і якісно підготувати ґрунт для посіву озимої пшениці», — коментують агрономи.

Також наголошують, що важливий крок — коткування ґрунту після сівби, яке сприяє рівномірному контакту насіння з ґрунтом для швидкого його набухання, проростання і, як наслідок, дружної появи сходів.

«Пам'ятайте, що терміни посіву, густота посіву, вибір сорту та системи захисту мають бути індивідуальними для кожного поля. Звертайтеся до представників компанії LNZ Group у своєму регіоні для детальної консультації», — додали в агродепартаменті компанії.