Від відновлення системи зрошення залежить виживання фермерів на півдні

28 січня 2023, 10:30 2534

Використання гідротехнічної меліорації, зокрема зрошення, є засобом, який забезпечує гарантоване отримання врожаю сільськогосподарських культур незалежно від змін клімату. Так, попередні посушливі роки довели, що там, де застосовується зрошення, втрати від впливу посух мінімальні, особливо це стосується південного регіону України.

Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Відзначається, що сьогодні в Одеській області зрошується 41 тис. га земель, у той час як у 1991 році полив становив 157 тис. га із загальної зрошуваної площі 243 тис. га. Суворовська зрошувальна система, на території якої створена ОВК, побудована ще у 1973 році й має проєктну площу зрошення 6,9 тис. га. Хоча по факту сьогодні зрошується лише 1,68 тис. га,  що становить 24% від проєктної площі. 

«Відродження меліорації розпочинається саме з Одещини. Відновлення системи зрошення — це питання виживання фермерських господарств. Організації водокористувачів — це реальний механізм, визначений урядом для розвитку гідротехнічної меліорації земель в Україні. Фактично розпочато децентралізацію управління меліоративними мережами. Цей новий виток в історії меліорації земель дає не лише можливості для відновлення зрошення та дренажу в Україні, а є ключовим інструментом розвитку аграрного сектору економіки нашої країни загалом»,  зазначає директор департаменту Алла Стоянова.