Прокуратура шукає господарів урожаю на 5 тис. га самозахоплених земель

09 серпня 2016, 09:47 2619

Органи прокуратури у 14 районах Харьківської області виявили 46 фактів самовільного зайняття земель держрезерву та запасу загальною площею майже 5 тис. га, за якими розпочато кримінальні провадження.

Ці землі незаконно засіяні соняшником (понад 2 тис. га), кукурудзою (майже 1 тис. га), пшеницею (майже 0,5 га) та іншими сільгоспкультурами, цитує пресс-служба органу слова прокурора Миколи Дементьєва.

«На момент виявлення правопорушень та внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань власники посівів були невідомі. Під час розслідування вони також не знайшлися. У зв’язку з цим органи прокуратури ініціювали перед фіскальними службами питання щодо стягнення врожаю у дохід держави та територіальних громад, як безхазяйного майна. Однак, нерідко після приїзду комбайнів для збору безхазяйних посівів власники знаходилися відразу», — розповів він.

Якщо під час досудового розслідування буде встановлено, що недобросовісні фермери завдали державі шкоду у розмірі понад 69 тис. грн, то вони понесуть кримінальну відповідальність, якщо менше — адміністративну. Проте в обох випадках вони повинні відшкодувати збитки.

Наразі за рахунок безхазяйних урожаїв мають поповнитися бюджети Андріївської сільради Кегичівського району та місцевих територіальних громад Харківського району.


Для довідки: На Харківщині площа земель сільгосппризначення, яка згідно з офіційною статзвітністю не передана у власність та користування (землі держрезерву та запас), становить 140 тис. га або 6% від загальної кількості земель.