На Прикарпатті сіють нетрадиційні для регіону культури

28 травня 2022, 09:46 1163

ФГ «Прометей» (Івано-Франківська обл.) ризикнуло та посіяло томати, а також нетрадиційні для регіону кавуни.

Про це пише «Голос України».

«Пригадаймо, якою була ситуація на початку війни, коли в супермаркетах полиці з овочами вмить спорожніли. З огляду на нинішню ситуацію ми суттєво збільшили площі під овочами. Треба компенсувати втрати, які маємо через окупацію Херсонщини. Адже ця область виробляла 60% цибулі, значну частку баштанних культур, помідорів, баклажанів та перцю. Навіть якщо цей регіон якнайшвидше визволять від російських окупантів та вдасться зібрати вирощене, то з нинішньою ціною на пальне херсонська продукція буде значно дорожчою від торішньої», — розповідає голова ФГ «Прометей» Орися Книшук.

Фермерка зауважила, що імпорт овочевих культур у довоєнний час десь у півтора-два рази переважав над експортом, а тепер утричі. Це означає, що в Україну масово везтимуть продукцію з-за кордону.

«Тому ми навіть ризикнули й посіяли помідори та нетрадиційні для регіону кавуни, звісно, спочатку розсаду. Сподівалися на дощі, натомість у травні опадів значно менше, ніж цієї пори торік. Доведеться влаштовувати зрошення, як у південних областях. Хай там як — і сільгосппідприємства, й одноосібники мають вирощувати овочі, щоб забезпечити власне споживання та ділитися з іншими областями», — зазначає Орися Книшук.