Фермери все ще притримують соняшник, хоча ціни вже на максимумі

08 лютого 2022, 17:35 1204

Аграрії продовжують стримувати продажі соняшника в очікуванні зростання цін до рекордних рівнів попереднього сезону.

Аналітики вважають, що це може призвести до обвалу цін на тлі весняного збільшення пропозицій олійних, зокрема й з боку Південної Америки, пише GrainTrade.

Крім того, збільшення площ сівби соняшника в Україні та Росії за рахунок скорочення посівів кукурудзи призведе до зниження цін на соняшникову олію з нового врожаю.

В Україні закупівельні ціни на соняшник залишаються на рівні 20400-22500 грн/т з доставкою на завод залежно від вмісту олії. Проте на них тисне зміцнення курсу гривні та стабільні ціни на соняшникову олію на рівні 1380-1400 $/т FOB, в той час, як ціни на пальмову та соєву олію сягнули 1360 $/т та 1420 $/т відповідно.

У 2021/22 МР Україна та Росія зібрали гарні врожаї соняшника. У порівнянні з попереднім сезоном в Україні врожай виріс з 13,8 млн т до рекордних 16,5 млн т, тоді як в Росії він склав 15,6 млн т, що лише на 50 тис. т поступається торішньому рекорду. Проте ринки поки не побачили прогнозованого збільшення виробництва та експорту соняшникової олії.

За оцінками експертів Oil World, на тлі очікуваного збільшення врожаю соняшника в Південній півкулі, який надійде на ринок найближчими місяцями, та активізації продажів насіння виробниками Північної півкулі, що мають значні запаси, обсяг пропозицій соняшника на світовому ринку у січні-серпні 2022 року сягне 41,2 млн т, що на 7,2 млн т перевищить відповідний показник 2020/21 МР. Основними причинами цього є низькі темпи продажу сировини аграріями та слабкий попит з боку імпортерів соняшникової олії на початку сезону, оскільки вони очікували зниження цін з огляду на рекордні врожаю соняшника у Чорноморському регіоні.

Наразі обсяги переробки соняшника в Україні та Росії нижчі, ніж очікувалося, тоді як запаси сировини продовжують збільшуватися.

Зазначається, що основним питанням для ринку соняшника є те, як довго ще стримуватимуть продажі аграрії. Експерти вважають, що не варто очікувати кращої ціни, враховуючи значні запаси соняшника, початок збирання в Аргентині та прогнози нарощування світового виробництва рослинних олій найближчими місяцями.