В ДПЗКУ виявили розкрадання зерна на 15 млн грн

29 липня 2021, 10:25 2023

Служба безпеки України разом з Національний антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили масштабну корупційну схему в АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Колишній директор філії держпідприємства підозрюється у розтраті майже 15 млн грн, йдеться у повідомленні СБУ.

За даними слідства, посадовець організував корупційний механізм одержання грошей на продажі агропродукції. Учасники оборудки незаконно відчужили 3,2 тис. т зернових із державного елеватора і реалізували їх через афілійовані структури.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«У межах кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до нього», — підсумували у відомстві.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємства ДПКЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.