UkrLandFarming збирається відсудити в росії $1 млрд

31 жовтня 2022, 19:00 3557

Агрохолдинг UkrLandFarming має намір домогтися через суд відшкодування понад $1 млрд збитків, завданих росією в результаті бойових дій.

Про це заявив власник UkrLandFarming Олег Бахматюк в інтерв’ю «Економічній правді».

Він розповів, що в результаті війни компанія зазнала значної матеріальної шкоди.  

«Із 470 тис. га землі в нас залишилося 310 тис. га. Інша земля в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей. На півдні ми втратили величезне управління на 140 тис. га. Там було техніки на $80-100 млн, міндобрив та насіння ще на $90 млн. За нашими даними, усе це розграбовано, уся техніка вивезена», — зазначив він.

Крім того, у зоні окупації втрачені фабрики «Чорнобаївка» та «Чорнобаївка нова». Це найбільший птахокомплекс, де загинули 4,5 млн голів птиці.

«Птахофабрика «Ареал-Снігурівка» розбомблена, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська — вони теж не працюють», — додав Бахматюк.

У результаті «Авангард» скоротив на 60% від довоєнного обсяг виробництва яєць. Група втратила 35% земель.

Натомість компанія не втратила великих обсягів зберігання. На тимчасово окупованій території залишився один елеватор і один — розбомблений.

«Ми готуємо сукупний позов до уряду росії на $1-1,2 млрд за втратами групи. Найбільші збитки — це Чорнобаївська птахофабрика, де лише прямі затрати на її побудову сягали $400 млн.

Друге — це техніка і землі на окупованій території. Це сукупний масив збитків, який складається з капітальних прямих втрат і втрачених можливостей. Ми збираємо експертизи, працюємо із закордонними фондами. Розуміємо, що це непроста процедура, тож готуємося до неї. Думаю, половину дороги пройшли», — вважає Бахматюк.


Для довідки: група компаній UkrLandFarming до війни налічувала 24 елеватори, 11 птахофабрик, вісім комбікормових заводів, 40 тваринницьких ферм, 470 тис. га землі.