Окупанти знищили другий за розміром зерновий термінал в Україні

28 червня 2022, 09:54 1773

Термінал зернотрейдингової корпорації Viterra був пошкоджений внаслідок ракетного обстрілу по Миколаєву.

Про це повідомила директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова у своєму Telegram-каналі. 

Внаслідок обстрілу терміналу загиблих немає, один співробітник отримав легкі опіки.

Зазначається, що термінал Viterra може експортувати до 1,5 млн т рослинної олії на рік. Загальна місткість зберігання становить близько 150 тис. т, а потужність перевалки становить близько 3 млн т на рік — в основному сої, соняшнику та пшениці. 

«Зазвичай на Миколаїв припадає близько чверті зернових постачань країни, і пошкодження там можуть ускладнити відновлення морської торгівлі, яка в основному була припинена після вторгнення», — написала Стоянова. 

Крім того, російські війська обстріляли ще один великий зерновий миколаївський термінал — Bunge Ltd. 

Представник американської трейдингової компанії Bunge сказав, що на підприємстві жертв не було, при цьому потужності компанії не працювали від початку війни. 

«Для американської компанії Bunge це вже другий обстріл потужностей в Україні», — додала Стоянова.


Для довідки: Bunge Limited є провідною світовою компанією, що працює у сфері агробізнесу та продуктів харчування. Компанія здійснює діяльність у більш ніж 40 країнах світу. Основними активами Bunge в Україні є Дніпропетровський олійноекстракційний завод та дочірнє підприємство «Сантрейд», якому належать елеватори у низці регіонів України. Компанія займається трейдингом зерном та олією, торгівлею ЗЗР та насінням.

«Вайтерра Україна» є дочірньою компанією группи Viterra та присутня в Україні з 1996 р. Viterra є одним із лідерів світового ринку закупівель та поставок сільськогосподарської продукції.