Контінентал збільшує виробництво чипсової картоплі

12 жовтня 2021, 10:32 2885

«Контінентал Фармерз Груп» планує розширення виробництва картоплі. У 2021 році під картоплею загалом було 1806 га, при цьому під чипсовою картоплею — 1031 га, під столовою — 342 га, насіннєвою — 433 га. На 2022 рік посадки чипсових сортів картоплі збільшать до 1300 га, площі під столовою та насіннєвою залишаться без змін.

Про це розповів керівник кластеру «Картопля» «Контінентал Фармерз Груп» Орест Кравчук під час презентації нового картоплесховища у селі Чуква на Львівщині.

«В Україні поступово змінюється сегмент вирощування картоплі, її все менше вирощують у приватному секторі, зростає сегмент продажу картоплі в супермаркетах», — відзначає він.

З 2021 року компанія експортує картоплю чипсових сортів до країн СНД. Цього року планують продати за кордон 4-5 тис. т. У минулі періоди були поставки до Молдови, на цей рік є контракти з білоруськими виробниками чипсів, зокрема компанією «Белпродукт».

«Ми працюємо над сертифікацією, щоб відповідати європейським вимогам. Європа не закриває перед нами двері, але захищає себе певними вимогами. Даний склад у Чукві дозволяє сертифікувати продукцію відповідно до європейських стандартів», — пояснює Орест Кравчук.

Насамперед регламентується відсоток битої, зеленої та ушкодженої картоплі. Вимоги виробників чипсів на кшталт компанії PepsiCo відповідають європейським нормам. З 2022 року PepsiCo планує закуповувати миту картоплю, і такі можливості на новому сховищі передбачені.

За словами Ореста Кравчука, завдяки достатній кількості опадів на заході України, урожайність та якість картоплі цього року хороша. В середньому по чипсовим сортам отримують 40 т/га.

«Чипсові сорти важливо викопати до настання стійких холодів. До 20 жовтня збір має бути завершено. Адже під дією низьких температур вона починає накопичувати цукри, це унеможливлює виробництво чипсів», — додає Орест Кравчук.

Серед чипсових сортів найбільше вирощують Arsenal, Opal, Pirol та Lady Claire. Також працюють над сортами Karlena та Madison.

«Чипсову картоплю вирощуємо за домовленостями з переробниками. Лідирує Lady Claire, це сорт, що є одним з найкращих для чипсів, він придатний для тривалого зберігання. Щоб виробники могли ритмічно використовувати свої потужності, чипсова картопля повинна бути у доступі 8-10 місяців. Opal та Pirol підходять для менш тривалого зберігання», — пояснює Орест Кравчук.


Для довідки: «Контінентал Фармерз Груп» — сільськогосподарська компанія, яка обробляє 195 тис. га землі в 5 областях Західної України: Тернопільській, Львівській, Хмельницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській. Компанія спеціалізується на рослинництві: вирощує зернові, олійні та технічні культури, а також є одним з найбільших в Україні виробників картоплі. Власні картоплесховища в Тернопільській та Львівській областях загальною місткістю понад 100 тис т. У 2021 побудоване нове сховище у с.Чуква Львівської області на 16 тис. т.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua