Епіцентр завершив угоду із придбання активів Сварогу

20 травня 2020, 15:59 2595

Група компаній «Епіцентр К» успішно завершила угоду з придбання частки активів «Сварог Вест Груп» у Хмельницькій області, придбавши корпоративні права ТОВ «Хмельницьк-Агро».

Як говориться у повідомленні компанії, у результаті приєднання нових активів загальна площа земель, що знаходяться в обробітку сільськогосподарських підприємств «Епіцентр Агро», збільшилася майже на 40%  – до 160 тис га, а обсяги посівних площ на території Хмельницької області в структурі агрохолдингу досягли 45%.

За словами керівника аграрного напрямку «Епіцентр К» Василя Мороза, найближчим часом агрохолдинг зосередиться на інтеграції нових активів в єдину систему сільськогосподарського виробництва «Епіцентр Агро» та продовжить працювати над покращенням операційної ефективності.

До складу підприємств придбаного товариства належить потужний рослинницький напрямок, насіннєвий завод, тваринництво та зерносховища, подальшим розвитком яких планує займатися «Епіцентр Агро», аграрний напрямок групи компаній «Епіцентр К». Одним із пріоритетних завдань агрохолдингу є збільшення обсягів експорту вирощуваного зерна та подальша розбудова елеваторного господарства, зокрема, на Хмельниччині.

«У наступному маркетинговому році завдяки активній розбудові елеваторної інфраструктури на Хмельниччині, що здійснюється паралельно зі збільшенням земельного банку, експорт зерна власного врожаю може вирости на 40-50% – до 1-1,1 млн тонн», - прогнозує заступник керівника «Епіцентр Агро» з елеваторного напрямку «Епіцентр К», керівник відділу трейдингу Світлана Нікітюк.

Для досягнення цього розпочато будівництво нового маршрутного елеватора на території Антонінського ХПП (Красилівський район), придбаного разом з активами «Хмельницьк-Агро».

«Завдяки інвестиціям ГК «Епіцентр К» замість старих складів напільного зберігання зводиться сучасний силосний елеватор потужністю 100 тис тонн одночасного зберігання зерна з трьома потужними сушарками», - розповідає Світлана Нікітюк.

Поява нових потужних елеваторів на Хмельниччині, яка давно відчуває брак сучасних потужностей для зберігання вирощеного в області врожаю (зокрема, розбудова підприємств в Закупному та Антонінах), дозволить невеликим агровиробникам не лише покращити якість свого зерна, а й  оперативно доставити збіжжя до портів і швидко отримати кошти від реалізації врожаю.

Крім розвитку елеваторного напрямку, «Епіцентр Агро» переглянув структуру посівних площ на нових кластерах у Хмельницькій області. Асортимент з 15 сільгоспкультур, які вирощувалися там раніше, скорочений вдвічі на користь зернових та олійних. Ще виділені площі під вирощування круп’яних та органічних культур. Зараз на базі бувших підприємств «Сварог Вест Груп» фахівцями агрохолдингу здійснюються заходи, спрямовані на завантаження потужностей насіннєвого заводу та підприємства з доробки насіння голозерного гарбуза. Впровадження такого комплексного підходу в результаті має забезпечити більш ефективне управління рослинницьким напрямком «Епіцентр Агро».


Для довідки: «Епіцентр Агро» входить в топ-10 найбільших агрохолдингів в Україні та обробляє 160 тис. га на Хмельниччині, Вінниччині, Тернопільщині, Черкащині та Київщині. До його складу входять тваринницькі комплекси, два насіннєві заводи та елеватори загальною потужністю понад 1 млн тонн.