Єгипет закупив першу партію української пшениці з початку війни

06 грудня 2022, 13:20 2507

Генеральне управління Єгипту з постачання товарів закупило 175 тис. т пшениці в ході приватних переговорів з імпортерами. Це перша закупівля української пшениці з початку війни росії з Україною.

Про це повідомляє Аl-monitor.

Відмічається, що джерело з Міністерства постачання та внутрішньої торгівлі Єгипту, яке відмовилося назвати своє ім'я, повідомило виданню: «Міністерство має намір імпортувати близько 1 млн т пшениці до середини 2023 року, щоб збільшити свій стратегічний запас пшениці та задовольнити потреби. місцевих пекарень та приватного сектору».

Заступник міністра внутрішньої торгівлі та постачання Ібрагім Ашмаві заявив місцевому телеканалу TeN, що стратегічних запасів пшениці в Єгипті достатньо на наступні п'ять місяців.

«Єгипет є найбільшим імпортером пшениці у світі. Внутрішнє споживання становить близько 25 млн т на рік, тоді як країна виробляє близько 12 млн т», — зазначив Ашмаві, додавши, що інше імпортується.

Голова Єгипетського форуму економічних та стратегічних досліджень Рашад Абдо повідомив, що контракти, підписані Єгиптом на закупівлю української пшениці, є «добрим кроком». Він також підкреслив, що Єгипет зміг укласти ці контракти завдяки «зерновій ініціативі», яка дозволила експорт з українських портів. 

Абдо зазначив: «Єгипет розраховує на успіх угоди щодо експорту зерна, щоб задовольнити свої потреби у пшениці, оскільки він є найбільшим у світі імпортером та споживачем пшениці. Нестача пшениці викличе серйозну кризу в Єгипті та інших країнах, що розвиваються, і може призвести до зростання рівня голоду в усьому світі».