У ЄС вирішили розвивати океанічне фермерство

20 липня 2024, 14:29 1161

Залучення частини рибалок до морського фермерства, зокрема, до культивації водоростей, допоможе диверсифікувати їхні доходи, створити нові робочі місця в прибережних районах, сприяючи відновленню біорізноманіття океану.

Таку мету переслідує ініціатива ЄС щодо морських водоростей, пише Euronews.

Очікується, що до 2030 року обсяг європейського ринку водоростей сягне €9 млрд, що буде обумовлено високим попитом у харчовій, косметичній, фармацевтичній та енергетичній галузях.

«Ініціатива ЄС щодо водоростей — це план дій зі збільшення сталого виробництва та споживання водоростей у Європі. Ми реалізуємо його через 23 кроки у різних галузях. Це і нормативно-правові акти, і умови ведення бізнесу, і пошук шляхів покращення галузі. Ми звертаємо увагу на поінформованість населення, споживачів і, зрештою, на прогалини в знаннях, бо ми ще багато чого не знаємо», — пояснив керівником відділу блакитної економіки, аквакультури та морського просторового планування в Генеральному директораті Європейської комісії з морських справ і рибальства Фелікс Лейнеманн. 

Експерт нагадує: протягом десятиліття попит на водорості може зрости в шість разів. 

«Тому нам необхідно виробляти власні», — переконаний він. 

Лейнеманн вважає, що епіцентром нового океанічного фермерства можуть стати прибережні зони Атлантики або Північного моря. 

«Там ідеальні умови для вирощування водоростей. І саме там ми маємо робити більше, — прокоментував Лейнеманн. — Звісно, ми не хочемо примушувати рибалок займатися чимось іншим, але ми розглядаємо це як шанс диверсифікувати їхню діяльність і доходи. Це один із кроків у нашому плані дій, розробленим у рамках Ініціативи ЄС з морських водоростей — допомогти рибалкам стати регенеративними океанічними фермерами».