Китай зняв усі обмеження на імпорт пшениці з рф

11 березня 2022, 09:02 2430

Китай послабив обмеження на імпорт російської пшениці, що може вирішити проблеми продовольчої безпеки у другій за величиною економіці світу та послабити вплив західних санкцій на росію.

Про це пише CNN.

Рішення дозволити імпорт пшениці з усіх регіонів pф було прийнято під час візиту президента росії путіна до Пекіна на початку лютого, але деталі були оприлюднені митною адміністрацією Китаю лише наприкінці місяця.

«Росія є найбільшим у світі виробником пшениці. Раніше Китай обмежував імпорт пшениці з рф через занепокоєння щодо наявності в деяких частинах країни хвороби, яка може спричинити серйозну втрату врожаю пшениці та інших культур.

Китай відмовився засудити напад росії на Україну, натомість закликає сторони до «стриманості» та звинувачує Сполучені Штати у «розпалюванні вогню» в регіоні», — йдеться в матеріалі.

Дана угода, за словами експертів, допомагає Пекіну забезпечувати постачання продовольства в той час, коли світові ціни на продукти харчування вже наблизилися до 10-річного максимуму. Ф'ючерси на пшеницю підскочили приблизно на 5% на Чиказькій товарній біржі 24 лютого, коли росія напала на Україну, оскільки на дві країни припадає близько третини світових поставок. 

«Продовольча безпека є ключовим пріоритетом для президента Китаю Сі Цзіньпіна, який закликав збільшити сільськогосподарське виробництво та диверсифікувати імпорт. Угода також надає росії безпечного покупця в той час, коли експорт до інших країн може бути ускладнений фінансовими санкціями або іншими порушеннями, — пишуть в CNN.

Аналітики очікують, що російські товари та сировину будуть «переспрямовані до Китаю», якщо попит з боку решти світу значно впаде через подальшу ескалацію геополітичної напруженості. Але таке рішення Китаю засуджують інші країни».