Африканські лідери закликають путіна відновити зернову угоду

28 липня 2023, 20:45 1862

Африканський Союз, до якого входить 55 країн, закликав негайно відновити угоду за посередництва ООН, що дозволяла Україні експортувати зерно Чорним морем і яка була припинена за наказом росії.

Цю заяву озвучив президент Коморських островів Азалі Ассумані, що очолює Африканський союз, пише НВ з посиланням на Politico.

«Проблема зерна і добрив стосується всіх… Ми будемо говорити про це в санкт-петербурзі, ми обговоримо це з путіним, щоб побачити, як ми можемо відновити цю угоду», — заявив він, перебуваючи у санкт-петербурзі, де російський диктатор володимир путін проводить саміт з африканськими лідерами.

Reuters аналізуючи саміт пише, що африканські лідери на саміті загалом тиснули на путіна, щоб той припинив війну проти України.

Хоча вони і не критикували росію, їхні виступи на другий день саміту з путіним були більш узгодженими та рішучими, ніж ті, які африканські країни озвучували досі.

Вони нагадали лідеру кремля про глибину занепокоєння африканців наслідками війни, особливо зростанням цін на продовольство, зазначає видання.

«Ця війна повинна закінчитися. І вона може закінчитися лише на основі справедливості та розуму … Збої з постачанням зерна мають бути негайно припинені. Зернова угода має бути продовжена на благо всіх народів світу, зокрема африканців», — сказав голова комісії Африканського союзу Мусса Факі Махамат Путіну та африканським лідерам у санкт-петербурзі.

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі сказав на саміті, що «важливо досягти згоди» щодо відновлення зернової угоди.