Збитки аграріїв Донеччини від війни сягнули майже 5 млрд грн

19 березня 2024, 10:31 776

У Донецькій області внаслідок повномасштабного вторгнення на підконтрольній Україні території постраждали 242 агропідприємства, які отримали 4,9 млрд грн збитків.

Про це розповіла заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА Олена Рибакова, передає «Суспільне».

«Більш ніж половина від загальної кількості підприємств, які працюють, отримали збитки. В цей відсоток входять всі ті, які отримали будь-які збитки, якщо були влучання у будівлі, згоріло одне поле тощо. Серед 242 підприємств є ті, хто втратив все, й ті, хто мав не такі суттєві втрати, наприклад, втратили врожай на полях. Ці агропідприємства зараз працюють у регіоні. Щодо збитків підприємств, які залишились на окупованій території, — невідомо», — уточнила Олена Рибакова.

Вона додала, що за 2022 рік на підконтрольній території Донеччини згоріло 3 тис. га врожаю, оскільки тоді були засіяні поля, які 2022 року залишились у «сірій» зоні. Торік приблизно в 10 разів менше згоріло врожаю.

За словами заступниці директора департаменту, до війни в Донецькій області було понад 800 сільгосппідприємств різної організаційної правової форми.

«Скільки їх залишились, зараз порахувати складно. Але всі ті, які перебувають на підконтрольній Україні території, працюють. Закинутих полів фактично немає, окрім «сірої» зони», — зазначила Олена Рибакова.