З вересня мають запрацювати нові умови кредитування для переробних підприємств

17 серпня 2023, 12:00 1587

Джерело фото: AgroPortal.ua

Очікується, що з вересня запрацюють нові умови державної підтримки для підприємств агропромислового комплексу. Зокрема, планується підвищення ліміту за програмою «5-7-9%» до 150 млн для переробних підприємств.

Про це повідомив  перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції-виставки «Хлібна індустрія».

propData.content.image
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Сподіваємося, що до кінця серпня урядом буде прийняте рішення щодо доступності гривневих кредитів в межах програми «5-7-9%» для української переробки. Мінекономіки виступило ініціатором надання можливостей переробним підприємствам отримувати більшу суму за кредитуванням. Зараз за програмою «5-7-9%» передбачено 60 млн грн, рішення, яке урядовий комітет має ухвалити, передбачає 150 млн грн.

Він додав, що підприємства, які знаходяться на територіях, де велися бойові дії, та мають складну ситуацію, зможуть отримати кредити на обігові цілі під 1% річних. Також для цієї категорії підприємств передбачений ще один інструмент — надання державних гарантій не 50%, які є нині базовими, а збільшення до 80%.

«У кінці червня ЄС анонсував, що на 2024-2027 роки Україні на всі напрями виділяється 50 млрд євро. Передбачається також компонент підтримки бізнесу. Він ще обговорюється, можуть бути різні програми цієї підтримки, але вони точно будуть, і переробка буде напрямом, який підтримуватиметься», — зазначив Тарас Висоцький.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua