З аграрними розписками здебільшого працюють постачальники ресурсів

24 квітня 2024, 14:25 799

Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.

Про це повідомив юридичний радник Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Тарас Бурган під час круглого столу «Посівна-2024: роль агрокредитування».

Тарас Бурган, юридичний радник Міжнародної фінансової корпорації (IFC)

Найбільше фінансування за аграрними розписками надавали постачальники насіння, ЗЗР, паливно-мастильних ресурсів. Здебільшого банки використовують аграрні розписки на додачу до вже існуючих кредитів. Лідерами з використання аграрних розписок 2023 року були Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Вінницька області.

Юрист додав, що з 1 січня 2025 року на ринку України з’явиться новий інструмент — аграрні ноти, і з його появою є сподівання на збільшення кількості суб’єктів, які будуть готові фінансувати агросектор. 

«Це будуть ті самі аграрні розписки, але вони діятимуть в електронному форматі, оформлюються повністю онлайн і не потребують залучення нотаріуса. Ми сподіваємося, що це пожвавить ринок і дасть можливість більшому колу суб’єктів фінансувати аграріїв», — зауважив Тарас Бурган.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua